اولین بار چه کسی زعفران کاشت؟


فرارو- از یونان تا ایران، از رنگ و رنگ گرفته تا ادویه و عطر، طعم و رنگ درخشان زرد زعفران – گرانترین ادویه جهان – اثر خود را در تاریخ بشر به جا گذاشته است. اما واقعا چه کسی این گیاه گرانبها را برای اولین بار کاشت و آن را به عنوان یک گیاه همه کاره کاشت؟ محققان هنر و ژنتیک باستان اخیراً مطالعه ای را برای ردیابی منشاء تکاملی زعفران انجام داده اند که نتایج آن در مجله Frontiers in Plant Science منتشر شده است.

به گزارش فرارو، زعفران از گل‌هایی به همین نام که گونه‌ای از گیاهان گلدار از جنس Crocus و از خانواده سوسن Iridaceae هستند، گرفته می‌شود. از 15000 تا 16000 گل که جمع آوری آنها به 370 تا 470 ساعت انسان نیاز دارد، به طور متوسط ​​یک کیلوگرم زعفران بین 1300 تا 10000 دلار تولید می کند. با این حال، منشاء این گیاه مهم مدت ها مورد مناقشه محققان بوده است. آنچه مسلم است این است که دریای مدیترانه زادگاه بسیاری از گونه های کروکوس محسوب می شود که یونان و ترکیه بیشترین تعداد آنها را دارند. از این رو مطالعه متون و آثار هنری کهن در این مناطق به کسب اطلاعات بیشتر در مورد اهلی سازی اولیه زعفران کمک می کند.

اولین استفاده از کلمه زعفران در قرن دوازدهم آغاز شد و به فرانسوی قدیم safran می گویند که از کلمه لاتین safranum، عربی za’farān و فارسی zarparan به معنی “رشته طلایی” گرفته شده است. از آنجایی که معیارهای رایج برای شناسایی گونه های گیاهی قبل از رسمی شدن سیستم لینه استفاده می شد، انواع مختلف کروکوس های ارغوانی و گلدار قبل از قرن هجدهم هرگز شناسایی نشدند. بنابراین در آن زمان اکثر کروکوس ها یک گونه محسوب می شدند و ما نمی توانستیم برای اطلاعات واضح گونه به این متون اعتماد کنیم. با این حال، دانشمندان بر این باورند که Crocus cartwrightianus، Crocus thomasii یا Crocus hadriaticus بیشترین گونه های مورد اشاره مورخان باستان هستند.

در مورد هنر باستانی، تصاویر را می توان به دو دسته تقسیم کرد. از یک طرف آن هایی که با رنگ های کروکوس نقاشی شده اند و از طرف دیگر آن هایی که گل های زعفران را به تصویر می کشند. در حالی که استفاده از رنگ های مبتنی بر کروکوس را می توان به حدود 50000 سال پیش در نقاشی های غارهای ماقبل تاریخ در شمال غربی ایران (عراق امروزی) ردیابی کرد، اولین نشانه های کشت و پرورش و اهلی شدن بعدها، حدود 1700 قبل از میلاد، زمانی که دوره تمدن مینوی در کرت پیدا شد.

در حالی که ارزش دارویی و ظرفیت آنتی اکسیدانی بالای زعفران به رسمیت شناخته شده است، ارزش تجاری آن به عنوان ادویه در زمان های اخیر افزایش یافته و منجر به گسترش آن در سراسر دریای مدیترانه شده است. “هم آثار باستانی و هم ژنتیک به یونان عصر برنز، در حدود 1700 سال قبل از میلاد یا اندکی قبل از آن، به عنوان منبع اهلی کردن زعفران اشاره می کند.” لودویگ مان از دانشگاه درسدن. دکتر. سیده صنم کاظمی شاهاندشتی، دانشجوی موسسه علوم زیستی و زمین شناسی Forschungszentrum Jülich و نویسنده اصلی مقاله، می گوید: “پیدا کردن اینکه زعفران در کجا و چه زمانی برای اولین بار کشت شده کار آسانی نیست. آزمایش ژنتیکی این گونه دشوار است. از آنجایی که به جای دو کروموزوم معمولی، سه نسخه از هر کروموزوم دارد. از آنجایی که هیچ بقایایی از یک کروکوس باستانی از زمان های قدیم حفظ نشده است، در اینجا دوباره به آثار هنری باستانی که گیاهان زعفران مانند را به تصویر می کشند، می پردازیم. “امیدواریم آنها بتوانند ما را راهنمایی کنند. به بعضی جاها.”

محققان گفتند: «آثار هنری تمدن مینوی احتمالاً قدیمی‌ترین آثاری هستند که زعفران اهلی را به تصویر می‌کشند. به عنوان مثال، تکه‌های بزرگ گل کروکوس روی یک نقاشی دیواری توسط کلکسیونرهای زعفران جزیره سانتورینی (حدود 1600 سال قبل از میلاد) نشان از کشت این گیاه دارد. یکی دیگر از نقاشی‌های دیواری در همان جزیره، آدورانتز، گل‌هایی را با کلاله‌های بلند و قرمز تیره نشان می‌دهد که نمونه‌هایی از زعفران اهلی هستند. گل‌هایی با این ویژگی‌ها در سرامیک‌ها و پارچه‌های یونانی عصر برنز نیز به تصویر کشیده شده‌اند و به صورت نمادین در ایدئوگرام زعفران با خط B باستانی نشان داده شده‌اند.

اولین بار چه کسی زعفران کاشت؟

در مصر، مقبره های قرن 15 و 14 قبل از میلاد نشان می دهد که چگونه سفیران کرت خراج خود را (نوعی مالیات) به شکل پارچه های رنگرزی شده با زعفران حمل می کردند. منشاء زعفران عصر برنز یونان نیز با نتایج مطالعات ژنتیکی در سال 2019 موافق است. این مطالعه نشان داد که Crocus cartwrightianus که فقط در سرزمین اصلی یونان و کرت وجود دارد، نزدیک‌ترین گربه وحشی پسر زعفران است. نویسندگان می گویند: “زعفران زعفرانی امروز با سه ژنوم خود به طور طبیعی در طبیعت مشتق شده است، یا منحصراً از Crocus cartwrightianus یا از هیبریدهای بین Crocus cartwrightianus و سایر گونه های کروکوس.” خواص برتر به عنوان ادویه.

دکتر دکتر گفت: ما به نظارت بر خواص زعفران ادامه خواهیم داد. تونی هیثکام، مدیر گروه ژنومیک گیاهان در دانشگاه درسدن. امروزه در سراسر جهان، تمام زعفران زعفران شبیه سازی هایی هستند که قدمت آن به زمان پیدایش زعفران در یونان باستان می رسد. با این حال، علیرغم اشتراک ژنوم یکسان، زعفران بسته به منطقه می تواند ویژگی های متفاوتی داشته باشد. به همین دلیل است که ما شروع به مطالعه علل مولکولی، به ویژه تفاوت‌های به اصطلاح «اپی ژنتیک» برای تنوع این منطقه کردیم.»

منبع: اخبار علمی

ترجمه: مصطفی جرفی فرارو


تمامی اخبار به صورت تصادفی و رندومایز شده پس از بازنویسی رباتیک در این سایت منتشر شده و هیچ مسئولتی در قبال صحت آنها نداریم